torsdag den 8. oktober 2009

Republikanerne vinder debatten om sundhedsreform

Karl Rove, der var valgstrateg og rådgiver for præsident Georg Bush, mener, at republikanerne har vundet debatten om sundhedsreformen. I en artikel i WSJ (7/10) analyserer han en række opinionstal, som viser, at uafhængige vælgere og ældre vælgere med klart flertal har vendt sig imod præsident Barack Obamas sundhedsreform.

Rove mener, at demokraterne vil miste flertallet i Kongressen, hvis de bruger deres nuværende flertal til at gennemføre det forslag til sundhedsreform, som foreligger nu.

Sitautionen minder om situationen i 1993, hvor præsident Bill Clinton forsøgte at gennemføre en sundhedsreform. Dengang mislykkedes det, fordi demokraterne i Kongressen fik kolde fødder. Alligevel tabte demokraterne flertallet ved valget i 1994 og Clinton foretog en politisk fornyelse. Men der synes at være en opfattelse blandt demokraterne og især i Clinton familien, at flertallet blev tabt, ikke fordi præsident Clinton forsøgte at gennemføre en upopolær sundhedsreform, men fordi den ikke blev gennemført og demokratiske vælgere derfor blev væk fra stemmeurnerne.

Det er i hvert fald sikkert, at uafhængige og ældre vælgere udgør en relativ større vælgergruppe ved midtvejsvalg, som typisk ikke tiltrækker så mange vælgere. Når Obama mister disse vælgere, tyder det ikke for godt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar