torsdag den 21. januar 2010

Baumol om udsigten til at reducere sundhedsudgifternes vækst

New York Times bragte et interview med professor William J. Baumol i sidste uge om sundhedsreformen og udsigten til at bringe stigningen i omkostninger under kontrol. Beskeden til politikerne i Washington (og andre steder) er: Lov ikke for meget!

Baumol er bl.a. kendt for sin teori om væksten i udgifter i sundhedssektoren og andre sektorer med relativ høj andel af arbejdskraft og iboende lav produktivitetsvækst. Lønningerne i sundhedssektoren må følge lønudviklingen i andre sektorer, men når produktiviteten ikke kan følge med, vil omkostningerne til sundhed derfor stige over tid (kendt som Baumol effekten). Tilsvarende kan stigende indkomster betyde relativ større efterspørgsel efter sundhedsydelser (efterspørgslen efter sundhed har indkomstelasticitet større end 1, dvs. stigning i indkomst på 1% øger efterspørgslen efter sundhedsydelser med mere end 1%). Derfor må sundhedsudgifterne stige år for år, men Baumol mener dog, at det er muligt at bringe stigningstakten ned.

For et nyere studie af Baumol effekten se her.

6 kommentarer:

  1. Linket til et nyere studie af Baumol effekten virker ikke. Hvad hedder rapporten og hvem har udgivet den?

    SvarSlet
  2. Studiet er gennemført af Centraal Planbureau, the Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis, December 2008. Har desværre ikke et link.

    SvarSlet
  3. Og dog, se her:
    http://www.cpb.nl/en/publication/rising-health-spending-new-medical-technology-and-baumol-effect

    SvarSlet
  4. kan du svare mig på hvad baumol effekten kan have at gøre med den økonomiske krise i grækenland? :-)

    SvarSlet
  5. Der er ikke nogen umiddelbar sammenhæng. Krisen i Grækenland skyldes, at store vedvarende underskud på offentlige budgetter og lav vækst. Den offentlige sektor i Grækenland er (usædvanlig) ineffektiv, der har været meget begrænset kontrol med udbetalinger og en ineffektiv skatteligning.

    SvarSlet