fredag den 2. juli 2010

Why Obamanomics Has Failed

Professor Allan H. Meltzer skriver i WSJ (30/6), at usikkerhed er den største fjende af økonomisk vækst og usikkerhed er netop, hvad præsident Barack Obama har skabt. Derfor er USA fortsat i økonomisk lav-gear og uden udsigt til snarlig tilbagevenden til højere økonomisk vækst.

Meltzer sammenligner Obama's økonomiske politik med præsident John F. Kennedy og præsident Ronald  W. Reagan og konstaterer, at den adskiller sig markant fra begge forgængerne. Disse reducerede skatterne og skabte sikkerhed om fremtiden, hvilket resulterede i flere investeringer og økonomisk vækst. Obama's politik har den modsatte effekt. De høje offentlige udgifter til stimuleringspakker og lignende skaber usikkerhed om balancen i økonomien og tilsvarende skaber Obama administrationens vedvarende tale om øgede skatter på energi så stor usikkerhed, at investeringerne ikke vil strække økonomien ud af krisen.

USA skiller sig også ud i G20, hvor det som nærmest enlig ulv forsøger at få andre lande til at øge de offentlige udgifter for at bekæmpe lavkonjunkturen. EU-landene er imod, da de i øjeblikket er ved at konsolidere deres økonomier. USA presser på for at få EU-landene (med Tyskland i spidsen) til at bruge flere penge. Og Tyskland afviser. Langt hen af vejen er det selvfølgelig tale om politisk teater. Det gør det nemlig muligt for Obama at kaste skylden for det udeblevne opsving på europæerne, mens den tyske regering kan fremstå som mere konservativ end den i virkeligheden er.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar