onsdag den 24. juni 2009

Frygt for at Obama vil nationalisere sundhedsvæsenet i USA

Præsident Barack Obama har travlt med at forsikre den amerikanske befolkning om, at en kommende sundhedsreform ikke vil føre til et single payer system som i England, Canada eller Danmark. Kun få ønsker et sundhedssystem med ventelister, køer, få valgmuligheder og rationering, derfor har præsidenten travlt med at berolige befolkningen. Men ikke alle er overbeviste. Obama har tidligere proklameret, at han ville foretrække et single payer system, hvis man skulle starte helt forfra med opbygningen af sundhedsvæsenet i USA. Det kan man i sagens natur ikke.

Men hvad laver en offentlig sygeforsikring så i Obamas vision for fremtidens sundhedsvæsen i USA? Hvorfor det er nødvendigt at skabe et offentligt alternativ, når der i forvejen er 1.300 private sygeforsikringer i USA? Er valgmulighederne ikke tilstrækkelige? Eller konkurrence for begrænset? Konservative kommentarorer som George Will spørger om ikke Obama i virkeligheden ønsker at natianalisere sundhedsvæsenet ad bagvejen, især i lyset af en analyse fra The Lewin Group, der forudser at op mod 70% af de 172 millioner forsikrede i private sygeforsikringer vil blive drevet over i den offentlige sygeforsikring efter reformen.

Forklaringen er, at en offentlig sygeforsikring have lavere præmier end private sygeforsikringer, fordi taksterne til hospitalsbehandling, lægehjælp m.v. vil være lavere. Medicare (den offentlige sygeforsikring for ældre) betaler således kun 71% af den gennemsnitlige betaling for private sygeforskring for hospitalsbehandling, mens tilsvarende er 81% for lægehjælp. Deruodver vil en offentlig sygeforsikring have lavere administrationsomkostninger. Endelig skal en offentlig sygeforsikring ikke forrente kapital.

Hvis den offentlige sygesikring overtager 70% af de forsikrede i private sygeforsikringer, er samtidig ensbetydende med en nedgang i nettoindtægterne for hospitaler og læger på 5-7%. Så behandlerne skal lave mere for færre penge. The Lewin Group påpeger, at der allerede i dag foregår en betydelig grad af cost shifting fra offentlige til private sygeforsikringer. I forhold til omkostningerne (=1,00) betalte private sygeforsikringer 1,22 for en gennemsnitsydelse, mens Medicare betalte 0.95 og Medicaid (offentlig sygeforsikring for fattige) 0.89. Det offentliges betaling for uforsikrede patienterne var 0,14 (2003). Hospitalerne taber altså penge på patienter fra offentlige sygesikringer, vil kompensere vil at hæve priserne for private sygeforsikringers patienter. The Lewin Group estimere at 40% overvæltes i prisen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar