mandag den 29. juni 2009

Hjort Frederiksen: "Så spænder vi livremmen ind" - eller hvad man nu skal kalde det, når væksten i det offentlige forbrug skæres ned til kun 1%

Ansvarlighed og mådehold bliver nøgleord for næste års finanslov, lover finansminister Claus Hjort Frederiksen i Børsen fredag (26. juni). Citat:
"Vi må afdæmpe nogle af de forvetninger, der er og har været til vækst. Vi går jo fra et overskud i 2008 på 65 mia. kr. til et underskud på 60 mia. kr. i 2010."
"Det bliver en økonomisk ansvarlig finanslov, fordi vi jo skal ud på lånemarkedet. Det har vi ikke været vant til. Og det stiller særlige krav til vores økonomiske politik. Derfor vil den afspejle, at vi skal holde os inden for det 1 pct. vækstmål i det offentlige forbrug, som regeringens 2015-plan har stillet op."
Det er lidt anderledes toner fra Claus Hjort Frederiksen end vi er vant til, men en målsætning om at holde væksten i det offentlige forbrug på 1 % om året er dog ikke specielt ambitiøst. Det svarer til målsætningen i VK-regeringens 2015-plan fra august 2007, så et eller andet sted er finansministerens svar til det hastigt voksende budgetundskud vel bare "business as usual" eller "det går jo nok".

Siden 2001 har væksten i det offentlige forbrug (i faste prise) ligget på omkring 1,5% om året, så Hjort Frederiksen vil med andre ord reducere realvæksten i det offentlige forbrug til 2/3 af den vækst, VK-regeringen er vant til. Væksten i det offentlige forbrug har været det dobbelte af, hvad SR-regeringen ellers havde planlagt for perioden (men nok også haft vanskeligt ved at holde).

Det offentlige forbrug når op på 27,0 % af bruttonational-produktet (BNP) i år ifølge Økonomisk Redegørelse (december 2008) . Det er det højeste niveau i mere end 25 år! Det er trist, at en sådan rekord skal sættes under en såkaldt borgerlig-liberal regering, som burde have stræbt efter det laveste niveau. Regeringens målsætning om, at det offentlige forbrug ikke må udgøre mere end 26,5 % er forlængst overskreddet.

I Børsen langer Hjort Frederiksen ud efter de "ærkeliberale skabhalse", der vil have den offentlige sektor sat på slankekur. Nu fremgår det ikke af artiklen, hvem Hjort Frederiksen helt nøjagtigt tænker på, men med den udgiftspolitik, som VK-regeringen har fulgt i sine næsten 8 år, kan gruppen af finanspolitiske strammere velsagtens være ganske bred. Den kunne omfatte alt fra denne blogger, CEPOS, Liberal Alliance, de fleste banker til Poul Nyrup Rasmussen og Marianne Jelved, som med 2010-planen planlagde en vækst i det offentlige forbrug på under halvdelen af det (0,5%), Hjort Frederiksen nu taler for.

Det er grotesk at høre sådanne udtalelser fra en "liberal" minister, men Hjort Frederiksens anlægger en kynisk kalkule: Det afgørende for V og K er at trække tilstrækkeligt mange socialdemokratiske vælgere over midten, så regeringen kan overleve. De liberale "skabshalse" er ligegyldige i Hjort Frederiksens univers. De har jo ikke andre steder at gå hen, ingen andre at stemme på. Det er nok rigtigt, men liberale skabshalse har to muligheder: 1) Blive hjemme på sofaen ved næste folketingsvalg eller 2) Flytte til udlandet. En ting er helt sikkert: Denne liberale skabshals stemmer ikke på Hjort Frederiksens parti ved næste valg!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar