søndag den 21. juni 2009

Dollapocalyptikerne og pokerface Geithner

The Daily Telegraph havde i går en underholdende artikel om dollarens fremtid som verdens reservevaluta. Dollaren har siden 2. verdenskrig været verdens reservevaluta og centralbanker verden over har betydelige dollarreserver i kælderen. Denne status er ikke uden fordele for den amerikanske stat, som derigennem har adgang til billige lån.

Men dollarinvestorer verden over må dog spørge sig selv om ikke dollarens fremtidige værdi er truet af meget ekspansive penge- og finanspolitik, som forbundsregeringen i Washington forfølger. Politiken ville få ethvert uland til at kolapse økonomisk på rekordtid. Mange økonomer og investorer som eksempelvis Peter Schiff and George Soros har allerede forudset dollarens død som verdens reservevaluta. Dollapocalyptikerne tror, at politiken vil fører til hyperinflation i USA og dermed dollarens kollaps.

Centralbankerne i Kina, Indien og andre lande, der har store dollarreserver, har dog et gevaldigt problem. De kan vanskeligt slippe af med de mange dollar uden at starte et rent lavineskred, som hurtigt vil sende dollarkursen ned og dermed påføre landene store tab. Så de smiler til amerikanerne, men vil formentlig prøve at nedbringe deres aktiver i dollar.

The Daily Telegraph beretter om 2 japanere, som er taget ved den schweiziske grænse med amerikanske statsobligationer for en samlet værdi af 134 milliarder dollars. Avisen skriver, at der først var spekulationer om, hvorvidt det var japanske embedsmænd på hemmelig mission til Schweiz for at sælge ud af Japans beholdning af amerikanske statsobligationer i stilhed. Nu viste obligationerne sig at være falske og de to herrer at være rene svindlere....

Avisen kan også berette, at finansminister Tim Geithner under et universitetsforedrag tidligere på måneden i Beijing ufrivilligt fremkaldte store latterbrøl i forsamlingen, da han erklærede "at Kinas finansielle aktiver var meget sikre". Hvordan han klarer at skulle rejse verden rundt og gentage igen og igen, at han tror på en stærk dollar uden at fortrække en mine, er mig en gåde. Men det er nok, fordi han har et vaskeægte pokerface.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar