torsdag den 18. marts 2010

Selvfølgelig kan nulvækst lade sig gøre

Finansminister Claus Hjort Frederiksen tager i Berlingske Tidende (18/3) til genmæle overfor nationalbankdirektør Niels Bernstein om væksten i de offentlige udgifter. Bernstein tvivler på, at regeringen kan holde de offentlige udgifter i ro. Hjort Frederiksen siger til Berlingske Tidende:
"Udgifterne til det offentlige har aldrig været større og antallet af offentligt ansatte har aldrig været højere. At holde nulvækst er ikke nemt, men selvfølgelig kan det lade sig gøre".
Heri har Hjort naturligvis ret. Danmark har og har i mange år haft verdens største offentlige sektor. Så det burde være muligt, at stoppe væksten i de offentlige udgifter. Det burde det også have været i 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 og 2010. Og det burde vel egentligt også have været et mål for en liberal regering. Men som bekendt er pengene fosset ud af statskassen i hidtil udset omfang i de år, hvor Claus Hjort Frederiksen har været minister. Kendetegnede for VK-regeringens udgiftsstyring har været manglende kontrol.

Det kræver viljestyrke at holde de offentlige udgifter i ro. Hvis politikerne ikke har ryggrad, vil udgifterne stige. Min onkel sagde, at mennesker uden ryggrad "havde røven hængende i en snor". Desværre har Hjort Frederiksen som de fleste andre politikere røven hængende i en snor, så mon ikke Bernstein har ret, når han forudser, at de offentlige udgifter fortsat vil stige?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar