torsdag den 18. marts 2010

Slutsspillet om ObamaCare

letSlutspillet om sundhedsreformen er i fuld gang i USA. Eller sundhedsforsikringsreformen, som præsident Barack Obama fik omdøbt reformen til sidste år i et (mislykket) forsøg på at gøre reformen mere populær. Præsidenten har udsat en rejse til Asien senere på ugen og lægger nu alle krafter i for at få det nødvendige flertal for reformen blandt demokratiske medlemer af Repræsentanternes Hus.

Problemet for præsidenten og demokraterne er dog, at der fortsat er et klart flertal i befolkningen, som vender sig imod sundhedsreformen. Det gælder også blandt uafhængige vælgere. Endvidere vender ældre vælgere, som har relativ høj valgdeltagelse med midtvejsvalg, sig også imod reformen. En stemme for reformen kan derfor være politisk selvmord for demokrater, der er på vippen ved valget til november.

Præsidenten ringer til medlemmer, som overvejer at stemme nej eller undlade at stemme. Og han lægger et indirekte pres på medlemmerne gennem store vælgermøder, hvor han taler for reformen. Men præsidenten bruger både gulerod og stok. Politco.com kan berette, at konservative demokrater har modtaget opkald fra sponsorer, som truer med at fjerne støtten, hvis medlemmerne ikke stemmer for reformen. Her er hvad en konservativ demokrat har at sige til det til Politico.com:

“If you want to play Chicago-style politics, and that’s what this is, then we will come out firmly against it.”

Mon ikke, at det er de interessegrupper i det sundhedsindustrielle kompleks, der står til at vinde på reformen, som lægger dette pres på medlemmer af Repræsentanternes Hus? Timothy P. Carney viser i "Obamanomics", at forsikringsselskaber, læger, hospitaler, medicinindustri og store arbejdsgivere stort set alle vil vinde på sundhedsreformen.

Som det ser ud på nuværende tidspunkt, skal medlemmerne af Repræsentanternes Hus stemme om det udkast til reform, som Senatet vedtog lige før jul. Det adskiller sig på afgørende punkter fra det lovforslag, som Repræsentanternes Hus vedtog sidste år. Først når Repræsentanternes Hus har vedtaget samme lov som Senatet og præsidenten underskrevet loven, kan demokraterne i Senatet og Repræsentanternes Hus fremsætte ændringsforslag, stemme herom og gennemføre de ændringer, som er en del af det kompromisforslaget mellem demokraterne i Kongressens to kamre og præsidenten. Det er lidt af en omvej, men det sker for at undgå en såkaldt filibuster (udsættelse af afstemningen) fra republikanerne i Senatet, hvis man fremsatte kompromisforslaget i begge kamre. Denne fremgangsmåde skaber en vis usikkerhed for demokraterne i Repræsentanternes Hus, da det ikke er sikkert, at alle ændringer vil blive gennemført.

Demokraterne overvejer dog et tvivlsomt alternativ, den såkaldte "Slaughter Solution", hvor Repræsentanternes Hus ikke direkte stemmer om loven, men vedtager ændringsforslag til loven, som forudsætter at loven er vedtaget. Det har den fordel for demokraterne, at medlemmer ikke direkte har stemt for loven. Det vil være et højest besynderligt skridt. Men det kan også ende for den amerikanske Højesteret, da forfatningen foreskriver, at de to kamre vedtager nøjagtig samme tekst.

Intentionerne med sundhedsreformen har nok været gode, men processen har været alt andet end smuk. Og slutspillet har ikke et sikkert udfald. Måske vedtager Repræsentanternes Hus reformen i løbet af de næste dage. Måske vedtager det noget andet, som betyder, at reformen er godkendt. Eller også bliver præsident Obama nødt til at udskyde sin rejse endnu engang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar