onsdag den 3. februar 2010

Statsgæld vælter ud af skabene i Grækenland

Tilliden til den græske regeringen under ledelse af premierminister George Papandreou og de græske myndigheder i det hele taget har lidt endnu et knæk efter at eksperter har fundet yderligere 40 mia. EUR i "skjult" statsgæld. Eksperterne blev sat til at undersøge myndighedernes forsøg på at fifle med gælden efter tidligere afsløringer, men det er uklart om tallene skal revideres igen. Markedet har reageret på nyheden ved at sende den effektive rente på 10-årige statsobligationer op på 6,74% eller 3,55% mere end for tyske statsobligationer.

Professor Joseph Stiglitz mener ifølge The Daily Telegraph (3/2), at EU lider af budget "fetishisme" og at det gør problemerne værre. Stiglitz foreslår, at der udstedes en Euro Bond, som er bakket op af EU-landene kollektivt.

Det kan godt være, at det vil gøre livet lidt lettere for den græske regering lige nu. Men på længere sigt er det opskriften på alvorlige økonomiske problemer. Det vil gøre det lettere (og billigere) for regeringer at føre en uansvarlig økonomisk politik. Det vil føre til moralsk hasard, hvor nationale regeringer vil forsøge at drage fordel af de billige lån, mens for EU som helhed vil det betyde mere gældsætning og højere rente. Prisen vil blive betalt af lande, som fører en relativ ansvarlig økonomisk politik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar