lørdag den 17. april 2010

Narkotikaforbuddet virker ikke

Michael Jourdan talte forleden i CEPOS (12/4) om narkotikapolitikken, som blev udsat for et liberalt eftersyn. Han konkluderede, at forbuddet ikke virker og at politikerne ikke har lært (eller ikke vil lære) af historien. Politikerne kunne have inddraget erfaringerne fra det føderale forbud mod alkohol fra 1920-33 i USA inden man indførte forbuddet mod narkotika. Alkoholforbuddet havde som bekendt en lang række utilsigtede virkninger: Det grundlagde kriminelle bander, medførte omfattende korruption af politi og dommere og skubbede forbruget over drikkevarer med højere alkoholprocenter. Det skete alt sammen uden en permanent fald i forbruget af alkohol.

Det er svært at få øje på nogen positive virkninger af forbudstiden. Det skulle da lige være den kendsgerning, at der rundt omkring i smugkroerne var en omfattende kreativitet og at mange populære drinks har sin oprindelse i forbudstiden, hvilket bartender Mike Vincent har udgivet en bog om (se nedenstående). Det var klart et behov for at fortynde den illegale gin og whiskey med noget, der kunne reducere alkoholprocenten og kamouflere en dårlig kvalitet.

Krigen eller kampen mod narkotika får ellers liberale politikere til at foreslå ting, som ellers ligger liberale fjernt, eksempelvis at samle narkomaner på en øde ø (tidl. folketingsmedlem for Venstre Inger Dahl Sørensen), gennemtvinge behandling (borgmesterkandidat Søren Pind) eller hele opkøbe verdens produktion af narkotika (præsident Richard Nixon). I det hele taget er metoder til efterforskning af sager om narkotika eller offerløse forbrydelser temmelig grænseoverskridende set med liberale øjne. Især i verdens (hidtil) mest liberale land, USA, hvor den nuværende præsident og hans to forgængere åbent erkender, at de har "fyret en fed" - og alle undtagen Bill Clinton inhaleret.

Metoder inkluderer brug af anonyme vidner, politiagenter, beslaglæggelse af ejendom uden retsprøvelse, omvendt bevisbyrde, omfattende aflytninger, isolationsfængsling af mistænkte indtil tilståelse og straffrihed ved angivelse af andre. I forsøget på at virkeliggøre utopien om en stoffri verden er liberale politikere villige til at tilsidesætte alle liberale principper og give politikommissærerne uindskrænket.

Michael Jourdans foredrag er tilgængeligt på CEPOS hjemmeside.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar