TV-avisen bragte søndag aften et indslag om den igangværende bandekrig i København om hashmarkedet, hvor rockere og indvandrerbander slås om det illegale hashmarked. Bandekrigen kommer år efter at en større politiindsats forsøgte at kvæle markedet på Christinia. Ikke overraskende er handlen med hash blot flyttet til andre steder i København.
Chefjurist Jacob Mchangama fra CEPOS og politisk ordfører Henriette Kjær for Det konservative Folkeparti debatterede efterfølgende legalisering af hashmarkedet, en debat som bedst kan karakteriseres som en debat mellem fornuft og følelser.
Mchangama har ret i, at der er temmelig fornuftige argumenter for at legalisere forbrug og salg hash. Omsætningen af hash foregår i dag på det illegale marked og er ligesom forbudstidens illegale handel med alkohol fundamentet for den organiserede kriminalitet.
En legalisering vil stoppe gadekampen om store gevinst på det sorte marked, som i dag foregår mellem forskellige bander på gaderne i København. Det vil i sig selv gøre byen til at sikre sted at færdes. I fri handel vil prisen på hash falde og gevinsten ved at forhandle hash vil ligeså. Det vil gøre kriminalitet til en mindre attraktiv aktivitet.
Salget af hash vil herefter ske på særlige cafeer, som vi kender fra eksempelvis Holland. Kunderne vil ikke bare nyde godt af lavere priser, men også af produkter af bedre (og mere ensartet) kvalitet.
Det er også muligt, at en legalisering også vil reducere kriminalitet fra stofmisbrugere, som finansierer deres forbrug gennem tyverier. De lavere priser vil også give stofmisbrugere mulighed for at leve mere normale liv.
Overfor fornuften står følelserne. Kjær frygter, at en legalisering vil få flere til at ryge hash. Det er forståeligt, men meget tyder på, at efterspørgslen ikke er afhængighed af hverken priser eller hashens legale status. Erfaringer fra Holland og Portugal viser dette.
Men som andre forældre er Kjær bekymret for sin (13-årige) søn. Hvad vil han dog ikke kunne finde på? Det er svært at gennemskue, hvad der foregår i hovedet på en teenager - og det er helt uafhængigt af, om han er påvirket af hash eller ej! Men Kjær burde nok være mere bekymret for, om knægten får fat i hash eller andre stoffer af dårlig kvalitet, evt. med livet som indsats, hvilket er langt mere sandsynligt i et illegalt marked. Eller for om pushere på grund af den økonomiske gevinst trænger sig ind til skolefesterne eller hvor ungerne nu "hænger ud" og lokker med billigere varer (det slags markedsføring har ingen købmænd eller coffee shop ejer råd til efter legaliseringen). Eller om drengen i værste kommer i gæld til kriminelle bander, der sidder på hashhandlen.
En legalisering vil ikke fjerne forældrenes bekymring. Det tunge ansvar hviler stadig på deres skuldre. Forældrene skal stadig ruste børnene bedst muligt til teenager årene med bumser, det andet køn, dovenskab, alkokol, cigaretter, inaktivitet, hash og meget mere. Men opgaven er trods alt lettere, når der er pushere og rockere er ude af teenagernes miljø.
Niels Westy havde i øvrigt et indlæg på punditokraterne.dk om emnet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar