mandag den 6. juli 2009

Krisen i Honduras

Roger F. Noriega fra American Enterprise Institute har en gennemgang af begivenhederne i Honduras, som førte frem til militærets anholdelse af og Kongressens "afsættelse" af præsident Manuel Zelaya og konstituering af kongressens formand som ny præsident. Præsident Zelaya har lagt sig ud med stort samtlige institutioner i Honduras: Kongressen, Højesteret, den offentlige anklager, ombudsmanden mv. i et forsøg på at forlænge sin embedsperiode.

Juan Carlos Hidalgo fra Cato Institute mener, at præsident Manuel Zelaya vedvarende forsøg på at omgå forfatningen, som fastslået af landets Højesteret samt fraværet af en civil mekanisme til at afsætte landets præsident, berettiger militærets aktion. Kevin Cassas-Samora fra Brookings Institute mener, at præsidenten bør genindsættes uanset forsøget på at undergrave forfatningen. Men i sidste ende er det dog Honduras Højesteret, som kan afgøre dette spørsgmål.

Det er svært at forsvare en eventuel genindsættelse af præsident Zelaya, som krævet af Venezuelas venstreekstreme præsident Hugo Chavez, Nicaraguas venstreorienterede præsident Daniel Ortega (som har sendt tropper til grænseområdet), Organisationen af Amerikanske Stater (OAS) og sågar præsident Barack Obama. Præsident Obama er kommet i dårligt selskab her. Det lover ikke godt for amerikansk udenrigspolitik i det kommende 3½ år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar