mandag den 20. juli 2009

Forslag om revision af den amerikanske centralbank vinder støtte

Medlem af Repræsentanternes Hus, Ron Paul, republikanere fra Texas og præsidentkandidat, har fremsat forslag om i Kongressen om revision af den amerianske centralbank, The Federal Reserve. Federal Reserve Transparency Act blev fremsat i februar og vil give Government Accountability Office (GAO) mulighed for at revidere aftaler mellem centralbanken og andre centralbanker ligesom bankens operationer på pengemarkedet.

Forslaget har ifølge Politico støtte fra 271 repræsentanter og 13 senatorer. Ron Pauls holdning er, at centralbanken gennem sin pengepolitik har svækket dollaren og banken er ansvarlig for kriser, som opstår efter økonomiske opture skabt ved at lade seddelpressen køre, herunder den seneste krise. Læs Ron Pauls indlæg i Forbes.

Ron Paul har ret i, at gennemsigtighed vil gøre centralbanken mere påpasselig og især gøre det synligt, hvem der drager fordel af pengepolitikken. Det er også rigtigt, at den amerikanske centralbank ikke er så uafhængig af regeringen, som den burde. Direktionen er udnævnte af præsidenten for 4 år ad gangen (i modsætning til europæiske centralbank (ECB), hvor direktører er udnævnt for 8 år og ikke kan genudnævnes). Større gennemsigtig vil nok give offentligheden større indsigt, men det vil næppe ændre fastlæggelsen af pengepolitikken sker under påvirkning fra regeringen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar