tirsdag den 5. januar 2010

Sundhedsreform splitter demokraterne

Der er splittelse i Det demokratiske Parti over den sundheds-reform, som er på gennem Kongressen. Partiet er splittet mellem moderate og progressive demokrater. Der er flere stridspunkter (abort, finansiering af sundhedsreformen, tilbud om offentlig sygesikring), hvor det mest betydningsfulde nok er spørgsmålet om hvorvidt borgerne skal have tilbud om en offentlige sygesikring (the public option) som alternativ til private sygeforsikringer. De moderate afviser dette, mens de progressive kæmper for det.

Den progressive fløj hos demokraterne omfatter præsident Barack Obama, der tidligt foreslog en public option. Forslaget var genstand for betydelig kritik på borgermøder over sommeren og spekulation om mulig snigende nationalisering. Imidlertid er kravet om en public option gledet helt ud af Senatets version af en sundhedsreform og Det hvide Hus har nedtonet retorikken om den offentlige sygesikring. Formentlig har moderate demokraterne i Senatet fortalt Obama, at han kan vælge mellem ingen public option eller ingen reform. Og Obama er realpolitiker nok til at vide, at en sundhedsreform ikke kan vedtages med en krav om offentlig sygesikring.

Tidl. guvernør, præsidentkandidat og formand for Det demokrati Parti Howard Dean er en af de markante stemmer på den "progressive" fløj, der lufter den spirende utilfredshed på venstrefløjen med præsidentens manglende kamp for den offentlige sygeforsikring. Ifølge Politico (3/1) er Dean talsmand for de progressive demokrater, der kæmper for de mere venstreorienterede synspunkter, hvilket bl. a. sker med underskriftsindsamling og kritik af sundhedsreformenen, som for eksempel i Washington Post 17/12, hvor Dean bl.a. skriver:
"If I were a senator, I would not vote for the current health-care bill. Any measure that expands private insurers' monopoly over health care and transfers millions of taxpayer dollars to private corporations is not real health-care reform".
...
"From the very beginning of this debate, progressives have argued that a public option or a Medicare buy-in would restore competition and hold the private health insurance industry accountable".
Det er i øvrigt ikke kun i spørgsmålet om en sundhedsreform, hvor der er voksende utilfredshed med Obama. Også i andre spørgsmål er de progressive demokrater skuffede over præsidenten (og det kunne for eksempel være afsendelse af flere tropper til Afghanistan, forlængelsen af Guatanamo basen, klimaaftalen i København og energipolitikken).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar