onsdag den 20. januar 2010

Sundhedsreformen hænger i en tynd tråd

Vælgerne i Massachusetts er i gang med at afgøre skæbnen for præsident Barack Obamas sundhedsreform. Borgerne i delstaten skal vælge en efterfølger til afdøde senator Edward Kennedy. Valget skulle have været en sikker sejr for demokraterne, men den republikanske kandidat Scott Brown har ifølge opinionsmålingerne samme (hvis ikke bedre) chance for at vinde som den demokratiske kandidat Martha Coakley. Vinder Brown, mister demokraterne superflertallet i senatet på 60 og dermed kan republikanerne blokere for en sundhedsreform.

Ugen igennem har der været spekulationer om, hvordan demokraterne vil forholde sig til dette. Der har væet mange lunkne forslag. En mulighed er at få Senatet til at stemme om sundhedsreformen inden Brown bliver taget i ed, en anden at forsinke optællingen af stemmer, så Senatet kan færdigbehandle sundhedsreformen og en tredie at bede Repræsentanternes Hus at stemme for Senatets version af sundhedsreformen. Det er alt sammen spekulationer, men et nederlag for demokraterne i Massachusetts vil udgøre et alvorligt problem for demokraterne og sundhedsreformen.

Demokraterne er i øvrigt allerede begyndt at slås om årsagen til valgnederlaget inden valglokalerne er lukket. Coakley har lækket en notat, som placerer ansvaret for et muligt nederlag hos Obama og demokraterne på landsplan. Mange lokale partifæller er enige. Men andre partifæller beskylder Coakley for at have ført en dårlig kampagne. Og Obama, der ellers var i Massachusetts søndag for at hjælpe Coakley, er nu også i gang med at distancere sig fra et eventuelt nederlag. Gennem rådgiver David Axelrod hedder det nu, at valget i Massachusetts hovedsageligt handler om lokale forhold....!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar