De fleste lande oplevede i fald i økonomisk frihed i 2009, fremgår det af 2010 Index of Economic Freedom, som udarbejdet af Heritage Foundation & Wall Street Journal. Hvert år udarbejder Heritage i samarbejde med tænketanke og eksperter verden over et index, som udtrykker graden af økonomisk frihed i hovedparten af verdens lande.
Landenes økonomiske frihed måles på 10 index, som udtrykker forskellige aspekter af økonomisk frihed (erhvervsfrihed, handel, skattebyrde, offentlige udgifter, inflation/priskontrol, investeringsfrihed, finansiel frihed, ejendomsret, korruption og arbejdsmarked) og et samlet index. Målt på samlet økonomisk frihed er Hong Kong fortsat det mest frie land (eller område) i verden efterfulgt af Singapore, Australien, New Zealand, Irland, Schweiz og Canada. Disse lande ligger mellem 80 og 90 på en skala fra 0 til 100. USA, Danmark og Chile er de øvrige lande på top-10 listen. Storbritannien er rykket ned på 11 plads i år og er Chile er inde på top-10.
2009 har i øvrigt ikke været et godt år for økonomisk frihed. De fleste vestlige lande har oplevet et fald på op til 3 point. I USA og Storbritannien er den økonomiske frihed faldet med hhv. 2,7 og 2,5 point. I Danmark er den økonomiske frihed faldet med 1,7. I toppen har kun Schweiz og New Zealand har fået mere frihed, hhv. 1,7 og 0,1 point. Men lande som Polen, Italien og Grækenland har også fået mere økonomisk frihed men dog fra et lavere udgangspunkt. Ellers er det lande udenfor Europa, der har fået mere frihed, blandt andet de små arabiske lande - Bahrain, Kuwait og Qatar.
Danmark ligger generel meget højt på de forskellige index ligesom bortset fra skattebyrde og offentlige udgifter, som naturligvis udgør en stærk begrænsning på den økonomiske frihed. Danmark har en bundplacering i verden for skattebyrde og den femte dårligste placering for offentlige udgifter. Hvis skattetryk og offentlige udgifter i Danmark var på niveau med Australien eller New Zealand, ville Danmark have mulighed for at rykke ind på en 3. plads i verden over økonomisk frihed.
Desværre indgår økonomisk frihed ikke i statsminister Lars Løkke Rasmussens danske drøm, så det bliver ikke i nær fremtid, at Danmark rykker op ad listen. Læsere, der ønsker større økonomisk frihed, bør nok overveje at emigrere end at sætte sin lid til Løkke. Som bosiddende i Schweiz har jeg i øvrigt ikke noget at klage over, når det gælder min økonomiske frihed.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar